mutiara kata

setiap manusia punya keunikan diri sendiri.. jangan lah mengeji diri hanya kerana satu kekurangan yang kecil.. fikirkan beribu kelebihan yang anda ada berbading kelemahan yang sekuman cuma...

Monday, 4 July 2011

manusia oh manusia!

assalamualaikum... 
hari nie saya tertarik untuk bercakap tentang manusia.. susah betul nak memahami manusia.. sejak beberapa minggu nie saya ada berjumpa sejenis manusia yang bila manusia tersebut kecewa, marah atau pun berkecil hati dengan orang lain tapi tak nak confront or deal with it... susah org yang cam nie.. manusia lain dlm dunia nie bukan sume ada kuasa utk faham yg awk tu tgh kecil hati, marah, tak puas hati dengan manusia2 sekeliling awk..  kalau tak berbincang macam mna nak cari penyelesaian.. dengan berdiam diri tak kan ada apa2 manfaat selain diri sendiri yang terluka dan lagi rsa sakit hati.... so, bagi sya org yang cam nie pertama nya dia memang ada masalah dengan diri sendiri.. kena settle mcm mna nk deal dengan diri sendiri baru bole deal dengan org lain.. 
sya bukan expert dlm hal nie, bukan jugak nk buat2 pandai dan nk kata sya nie perfect dlm mengendalikan emosi sya tapi sekurang-kurang nya sya cuba untuk berhadapan dengan emosi sya... bukan duduk di satu ceruk jauh drpd org, tiba2 emo dengan org lain, x nk cakap dengan manusia lain, baling barang dan sebagainya... sya akan ambil masa untuk pertama nya tenangkan diri.. kalau sya rsa nk marah tuh, yg mna kwn2 sya perasaan, sya akan tarik nafas then baru berfikir apa nk cakap.. terus terang cakap, sya nie memang panas baran.. sangat2 panas baran.. terutamanya pada masa sekolah-sekolah dulu.. tapi semakin usia dewasa, saya belajar yang melepaskan kemarahan secara melulu bukanlah cara yang terbaik untuk menyelesaikan masalah, sebaiknya menambahkan masalah yang sedia ada... jadi, saya belajar apa itu bertenang... sya belajar menerima diri seadanya. belajar mengenal apa emosi yang sedang sya alami.. sya belajar meluahkan kekecewaan dgn cara yang lebih baik drpd mengelak... sedihnya, seorang manusia yang sya temui ini masih belum menemui penyelesaian kpd permasalahn emosi nya.... 
jadi, sya telah mengambil langkah pertama untuk berdepan dengan orang jenis ini.. tetapi manusia tersebut masih berdegil untuk menutup semua pintu2 emosinya kepada diri nya sendiri... eerrmm... awak akan berjumpa sya setiap hari, setiap minit hidup awk selama 6 bulan ini akan dipenuhi muka sya, jadi, sekiranya awk tetap dengan cara awk, ia cuma akan beri kesan kepada diri awk sendiri.. seperti mana yang awk lihat, sya tetap layan awk macam biasa  walaupun jawapan awk cuma "ya", "tak", "entah"... jadi, sya masih menunggu saat awk bertentang mata dgn sya menyatakan "aku x suka perkara nie, aku benci ko buat cam nie, aq x suka bila ko buat cam nie, aq kecil hati dgn ko sb nie" sya akan tetap tunggu awk untuk awk menjadi matang.. come on! kita dah 20 ok... bukan budak 2 tahun yang dok berebut anak patung yg mata kiut2 tuh.... saya pasti awk akan baca entri sya nie, sebab awk blogger tegar x mcm sya, bloggger bersawang sja.. sekian.. tenkiu...

**jika ada yg terasa, sorry... **

2 comments:

  1. sorry accepted....
    ye awal2 nyer terasa tapi ..... bila dah baca sampai tengah... owh saya tahu bukan saya.. sebab saya pun blogger sesawang macam awak...

    ReplyDelete
  2. hahaha.... tau x pe.. mmg bukan utk awak.. hehehe...

    ReplyDelete

hepi hamster